O terapeutu

Vesna Franov Smaila

verificirani aromaterapeut, fitoterapeut, nutricionist, tui-na terapeut

10991095_10206211808238593_400208278234466370_n

Kako sam se vratila sebi.”

Dugo sam razmišljala o tome što napisati, kako se predstaviti, da li ulaziti u dubinu i iznijeti većinu događaja koji su vodili ovome trenutku ili ne. Odlučila sam se za ovo drugo, a cijelu priču polako pišem u knjizi koju planiram objaviti.

Svi mi imamo važne životne događaje koji su nas oblikovali i usmjeravali nam život i bez kojih ne bi bili osobe koje smo danas. Ja sam zahvalna na svemu što sam proživjela, jer bez toga ne bih otkrila svoj životni poziv, ili bih, tko zna…

Prijelomni događaj bila je dijagnoza autoimune bolesti štitnjače i od tada moj svijet više nije isti. Nije isti, jer sam napokon shvatila da se mogu boriti i preuzeti odgovornost za sebe. Unatoč tome što su me uvjeravali da je to što imam neizlječivo i da ću ostati bez štitnjače, za mene to nije bila opcija. Pročitala sam sve što sam mogla naći o toj temi i svemu što je s tim povezano. Krenula sam na jogu te prisustvovala raznim radionicama među kojima je jedna u meni ostavila dubok dojam. Bio je to seminar “Osnove Ayurvede” koji je predavala Tanja Kraljić Strgačić. Većinu stvari koje smo obradili na seminaru ja sam već neko vrijeme živjela, a nisam znala da su dio Ayurvede (dok sam istraživala kako si pomoći te su me stvari nekako zvale, kao i Ayurveda). Znala sam da sam na pravom putu! Tada mi je prvi put palo na pamet ime “Povratak sebi”, tako jednostavno, a sveobuhvatno.

Kako je moja preobrazba bila očita, bliske osobe, prijatelji i poznanici sve više su me tražili savjete. I tada sam se odlučila doškolovati, jer sam bila svjesna da bez obzira na sve informacije koje sam sakupila nisam imala dovoljno dobru bazu da bih radila sa drugima.

Prvo sam upisala školu Nutricionizma, a potom Fitoterapije i Aromaterapije gdje sam se zaljubila u masažu. Kako su me oduvijek zanimale istočnjačke tehnike, a neko vrijeme sam se bavila i Tai chiem, Chi Kungom i DO-INom završila sam tečaj tui-na kineske masaže (meni osobno jedna od najdražih masaža, kao klijentu). Nakon godine dana bavljenja tui-na masažom nastavila sam s daljnjim obrazovanjem te završila školu holističke fizikalne terapije po principima tradicionalne kineske medicine (pod vodstvom dr. Milenka Ristića) te tako postala i tui-na terapeut.

Po prirodi sam “pomagač”, intuitivni empat koji osjeća tuđe emocije te fizičke boli i neugode. Dugo mi je trebalo da se naučim nositi s tim, ali danas mi to pomaže u poslu. Bavim se terapeutskim radom, uz holistički i individualan pristup klijentu. Kako ne postoje dvije identične osobe tako ni terapija ne može biti ista za svih. U radu spajam aromaterapiju, fitoterapiju i nutricionizam, a kako paralelno proučavam Ayurvedu i tradicionalnu kinesku medicinu i njih polako implementiram tamo gdje osjetim da je potrebno.

Neću reći da je bilo lako “vratiti se sebi”, trebalo je puno borbe, sa sobom a još više s okolinom, ali isplatilo se. Danas se puno lakše nosim sa životnim izazovima, jer sam sama sebi najbolji prijatelj i volim se. Volim se pa se brinem o sebi, njegujem se i osluškujem što mi tijelo poručuje.

Iz svega toga nastao je “Povratak sebi – holistički studio prirodnih terapija”, mjesto gdje možete dobiti razne savjete, prisustvovati radionicama ili se jednostavno doći opustiti uz masažu, čaj i razgovor. Danas, kad je sve oko nas užurbano, treba naći način kako da usporimo i proživimo svoj život, a ne da on proleti kraj nas. Trebamo si dopustiti sreću i  mir, bar na trenutke. Nakon nekog vremena ti trenuci postat će naša stvarnost.

Za sad Vas pozdravljam s jednim od najdražih citata

“Nije dovoljno samo živjeti.” – reče leptir. “Potrebno je imati malo sunca, malo slobode i malo cvijeća.” – Hans Christian Andersen

Hvala Vam na čitanju i nadam se da se uskoro vidimo,

Vesna Franov Smaila