Evo kako uživati u desertu, a ne remetiti si hormonalni balans, štoviše dovesti ga u red.
AVOKADO
Konzumacija avokada jednom tjedno dovodi ženske hormone u balans, smanjuje rizik od pretilosti tijekom trudnoće, kao i rizik od raka vrata maternice.
Sadrži veliki udio dobrih masti i obiluje brojnim nutrijentima.
100 grama avokada sadrži oko 160 kalorija, 15 grama masti, 9 grama ugljikohidrata i 2 grama proteina.
Avokado sadrži oko dvadeset esencijalnih vitamina. Obiluje vlaknima, kalijem, visokim udjelom vitamina E i B te folnom kiselinom.
Poboljšava apsorpciju nutrijenata i tako omogućava tijelu da upije više hranjivih tvari.
Ako ga kombinirate s drugim biljnim namirnicama, povećavate hranjivost obroka i apsorpciju vitamina A, D, E, K te karotenoida.
Sastojci za čokoladni dio:
1/2 šalice bademovog ili zobenog mlijeka
1 veći avokado
2 žlice sirovog kakaa
2 žlice javorovog sirupa (C grad)
1/2 žličice cejlonskog cimeta
Sastojci za dio od vanilije:
1/2 šalice indijskih oraščića (namoćenih od 1-3 sata)
1/2 šalice datulja
1/2 žličice bourbon vanilije
prstohvat morske nerafinirane soli
Priprema:
Jednu po jednu kombinaciju smiksajte u sjeckalici ili blenderu. Ako radite u blenderu, poduplajte sastojke da bi blender mogao odraditi posao kako treba. Servirajte u zdjelice, pospite sjeckanim orašastim plodovima (ja sam koristila brašno od badema u nedostatku istih), ostavite 30-ak min. u frižideru pa uživajte.
*možete napraviti šlag od kokosovog mlijeka (ohlađenog gustog dijela), ako volite kokos 🙂 pa ga servirati prije nego pospete orašaste plodove.
U slast, uživajte! Ja jesam 🙂
Fotografija – © Vesna Franov Smaila.
Svi recepti i slike sa ovog bloga su u privatnom vlasništvu te ih je zabranjeno kopirati bez navođenja izvora.
Comments (0)