Holizam

Holizam (grč. holos – sav, cio) je načelo prema kojemu živo biće predstavlja cjelinu, nesvodljivu na dijelove. 

“Tijelo postoji u stanju neprestane promjene i kretanja. Unutarnja ravnoteža, poznata kao homeostaza, neprestano se nadzire i održava. Tako Zapadnjaci objašnjavaju ono što Kinezi nazivaju jin i jang: komplementarne suprotnosti koje se uživotu uvijek zajedno kreću i plešu uspostavljajući i narušavajući ravnotežu. (U Zapadnjačkoj fiziologiji homeostaza se odnosi samo na tjelesne funkcije.)

U životu nema zastoja – sve se neprestano kreće i mijenja. Kemikalije u tijelu održavaju se na optimalnim razinama. Te se razine podižu i spuštaju te na taj način održavaju dobro funkcioniranje našeg tijela.

Za potrebe proučavanja (i slijeđenja zapadnjačke znanstvene tradicije, koja rado razdvaja kako bi analizirala i klasificirala), funkcioniranje tijela dijelimo na sustave i svaki promatramo zasebno: kožu; kostur; zglobove i mišiće; srce i krvotok; družbenika krvotoka, limfni sustav; pluća; crijeva; bubrege i mokraćni mjehur; živćani sustav i posebna osjetila; reproduktivni sustav.

Međutim imajte na umu da dijelovi ne mogu funkcionirati i ne funkcioniraju sami – svi su povezani u složenom procesu homeostaze. Iako svaka stanica ima svoj zasebni život i funkcije, u tijelu vlada sveobuhvatna povezanost. Endokrini i živćani sustav presudni su u tome, ali nisu završetak priče; čini se da postoji inteligencija koja prožima tijelo i um te sve povezuje i organizira na određeni način, koji znanost još nije shvatila.” – preuzeto iz knjige Holistička anatomija, P. Waller

Kako je u citiranom tekstu lijepo istaknuto, naše tijelo, a uz njega i emocije, mental i duh usko su povezani i međusobno surađuju. Iz tog razloga svakog klijenta promatram u cijelosti, sa svim njegovim obilježjima te mi je potrebno puno informacija kako bih dobila cjelovitu sliku. Pri prvom susretu uzimam holističku anamnezu, postavljam puno pitanja i bilježim ih u klijentov karton. Ponekad, naizgled, sitnice čine jako veliku razliku kod provođenja terapije, izrade jelovnika, planiranja prehrane ili vježbi. Svatko je poseban i na taj mu način i pristupam.