Nutricionizam
Ayurveda
/
0 Comments
/
Jesen uz Ayurvedu

Prema Ayurvedi, kod promjene godišnjeg doba i dolaska jeseni, Vata doša se povećava. Jesen je vrijeme promjena, nestabilnosti i osjetljivosti, a balans Vata doše ključ je za očuvanje zdravlja kroz jesen i zimu.

Vata ima mnoge pozitivne aspekte. Ona je kombinacija zraka i etera – kreativna, svjetla, prozračna, označava komunikaciju te čini naše sisteme pokternima i protočnima.

No kad je pretjerano povećana isušuje naša tkiva, čime dovodi do zatvora i nadutosti. Također može doći i do gubitka apetita zbog povećane zabrinutosti i anksioznosti. Kad nam je Vata povećana postajemo ubrzani, nestabilni, nebalansirani te gubimo uzemljenost. To sve donosi i probleme sa opuštanjem, fokusiranjem i spavanjem.

Neki ljudi po prirodi imaju povećanu Vatu, ali svi smo osjetljivi na njezino povećanje u jesen. Na vanjske utjecaje ne možemo utjecati, ali si možemo pomoći brigom o sebi, promjenom rutine i prehrane.

Prehrana: Trebali bi izbaciti sve suhe, sirove i hladne namirnice, a umjesto njih jesti kuhanu i toplu hranu. Jedno od najprobavljivijih jela za jesen je kitchari, a nakon njega slijede razna variva i juhe. Također bi u prehranu trebali dodati začine koji dodatno zagrijavaju, poput cimeta, đumbira, kumina, klinčića, crnog papra te bi za pripremu jela i kao dodatak trebali što više koristiti ghee (pročišćeni maslac). Ghee je savršen za podmazivanje probave i cijelog organizma za vrijeme Vata doba.

Rituali: Jedan od najvažnijih rituala za smirivanje Vata doše je ritual spavanja. Trebali bi svaku večer zaspati i ujutro se buditi u isto vrijeme, a prije spavanja bilo bi odlično nauljiti se toplim sezamovim uljem. Sezamovo ulje prodire u svih sedam slojeva kože, podmazuje nam ligamente i probavni sustav te opušta i smiruje. Ako ne želite uljiti cijelo tijelo, nauljite barem stopala, masaža stopala nas uzemljuje pa se Vata smiruje. Uz samomasažu dobro je povremeno otići i na masažu cijelog tijela toplim sezamovim uljem, i to u predvečernjim satima, da nakon opuštanja ostanete tako do odlaska na spavanje.

Ayurveda nas uči kako uskladiti unutarnji svijet sa vanjskim, kako osluškivati poruke koje nam tijelo šalje te kako živjeti u balansu.