kaša od amarantha
Nutricionizam
/
0 Comments
/
Kaša od amaranta

Lagan i fin obrok za hladne dane. Jednostavan za pripremu, bez glutena, mlječnih proizvoda te rafiniranog šećera.

Amarant je odličan izvor proteina, sadrži dvostruko više iskoristivog kalcija od mlijeka te triput više vlakana od pšenice. Obiluje i mineralima kao što su kalij, bakar, magnezij, fosfor i mangan, te vitaminima A, B6, K i C, folnom kiselinom i riboflavinom. Sadrži lizin, aminokiselinu koja djeluje protiv virusa herpesa. Ne sadrži gluten!

Cimet obiluje važnim mineralima poput mangana, kalcija, željeza, bakra, cinka. Sadrži i vitamine C, K, B2 (pirodoksin) i B6 (riboflavin). Bogat je antioksidansima i fenolima koji su nezamjenjivi borci u borbi protiv infekcija. Drevna kineska medicina koristi cejlonski cimet u liječenju prehlade, glavobolje, mučnine i opće slabosti, a u Ayurvedi je prirodni lijek za dijabetes (regulira šećer u krvi) i bolju probavu.

Kakao ima visok sadržaj kalija, kalcija, natrija i antioksidanta, nepržena kakao zrnca bogata su prirodnim vlaknima.

Javorov sirup (C grad) je vrlo ljekovit, ima antikancerogena, antidijabetička i antibakterijska svojstva. Sadrži visok udio minerala u tragovima. Posjeduje i protuupalna svojstva, a upale se povezuju s kroničnim bolestima kao što su bolesti srca, dijabetes, pojedine vrste raka i neurodegeneričke bolesti.

SASTOJCI:

  • amaranth
  • jabuka
  • štapić cimeta (cejlonskog)
  • voda
  • javorov sirup C grad
  • oljuštena kakao zrnca (sirova)

 

PRIPREMA:

Skuhajte  1/2 – 1 šalice amarantha u trostruko većoj količini vode s jednom ribanom jabukom i štapićem cimeta. Nakon kuhanja dodajte javorovog sirupa po želji i pospite sirovim kakao zrncima.

I to je to! Vrlo jednostavno, a jako fino i hranjivo. 🙂

 

 

Fotografija –  © Vesna Franov Smaila. 

Svi recepti i slike sa ovog bloga su u privatnom vlasništvu te ih je zabranjeno kopirati bez navođenja izvora.