22007938_1344337622355826_8151970519820883872_n
Nutricionizam
/
0 Comments
/
Mlijeko od oraha s kalcijem

Mlijeka od orašastih plodova odlična su zamjena za kravlje mlijeko. U sebi ne sadrže šećere (osim ako ne dodamo neki prirodni zaslađivač) već su puni visokovrijednih masti. Ako u njih dodamo i malo sezama, dobijemo prirodni dodatak kalcija.

Najpoznatije među njima je mlijeko od badema, ali ja ponekad preferiram napraviti promjenu pa napravim mlijeko od lješnjaka ili oraha.

Svi orašasti plodovi dobri su za zdravlje, ali u usporedbi s drugim orašastim plodovima orasi sadrže dvostruko više antioksidanasa. Uz antioksidanse, sadrže i kvalitetne masne kiseline, željezo, kalcij, magnezij, fosfor, cink, mangan, selen, vitamine B, E i K.

Orasi sadrže velike količine alfa-linolenske kiseline (esencijalna omega-3 masna kiselina) koja štiti od upale i ovapnjenja krvnih žila, smanjuje rizik od srčanog udara i normalizira krvni tlak. Važna je za kognitivne sposobnosti (hrana za mozak) i normalan razvoj organizma.

Iz tog razloga neka vam se ovaj recept često nađe pri ruci!

Sastojci za 1 litru:

  • 1 šalica oraha
  • 1 žlica sezama
  • 1 litra vode
  • žličica morske soli

Priprema:

Orahe i sezam prelijemo vodom u koju dodamo 1 žličicu soli i pustimo ih da se namaču 12 sati. Nakon 12 sati izlijemo vodu od namakanja, isperemo orahe i sezam te ubacimo u blender sa 500 ml vode. Nakon minute blendanja polako ulijemo ostatak vode to blendamo još 1 minutu. Nakon blendanja dobiveno mlijeko procijedimo kroz gazu ili vrećicu za izradu mlijeka.

Dobiveno mlijeko čuvamo u staklenoj boci u frižideru do 3 dana (mast u mlijeku ima tendenciju taložiti se na vrhu pa jednostavno promućkajte mlijeko prije upotrebe da bi se povratila homogenost).

Ovo mlijeko koristim za izradu smoothia, a ako ga poželim piti samostalno, onda ubacim još neke sastojke.

Za vrijeme blendanja ubacim 4 datulje, 1/4 žičice morske soli i 1/4 žličice bourbon vanilije.

Idem uživati u svojoj čaši zdravlja, a nadam se da ćete i vi sebi pripremiti ovu divotu :).

 

Fotografija –  © Vesna Franov Smaila. 

Svi recepti i slike sa ovog bloga su u privatnom vlasništvu te ih je zabranjeno kopirati bez navođenja izvora.