Istočnjački rituali

Već dugo vremena očarana sam Istokom, njegovim prirodnim načinima brige o tijelu i duhu, divnim preparatima, energetskim vježbama i principima prehrane. Kod nas se takvi principi njege i medicine stvrstavaju pod alternativu, ali tamo su dio svakodnevnice. Bilo da se radi o Ayurvedskim principima ili o kineskoj tradicionalnoj medicini, jako puno toga možemo implementirati u svoju svakodnevnicu te postići skladan i sretan život.

Konvencionalna medicina na bolest gleda samo kao na posljedicu pa su i metode liječenja konvencionalne medicine usmjerene na uklanjanje simptoma i ublažavanje tegoba. S druge strane, alternativni oblici liječenja prema bolesti se odnose na holistički način, a prema čovjeku kao jedinstvenom entitetu, jedinstvenoj konstituciji tijela i uma, i jedinstvenom sklopu raznih životnih događanja te se na osnovu toga postavljaju dijagnoza i terapija.
Da bi čovjek bio zdrav i balansiran potrebno je živjeti u skladu sa prirodom i prilagođavati se stalnom ciklusu izmjena. Praktični dio alternativne medicine daje upute kako zadržati dobro zdravlje, te kako potaknuti iscjeljenje jednom kada se bolest pojavi. Kao način da se zadrži dobro zdravlje navodi se smislen život ispunjen aktivnostima koje donose unutarnje i vanjsko ispunjenje. No, jednom kada se bolest dogodi, alternativni sistemi liječenja dat će posve konkretne upute kako postići izlječenje ili ublažiti simptome bolesti.

U svojoj praksi koristim se raznim ritualima, principima prehrane, tehnikama masaže te energetskim vježbama koje dolaze s Istoka.

Suho četkanje

Suho četkanje (engl.,dry brushing) je tehnika koja omogućuje čišćenje kože, uz istovremenu detoksikaciju unutarnjih organa. Suho četkanje je poznato po svome kozmetičkom efektu obnavljanja kože: uklanja staru, suhu kožu te na njeno mjesto dolazi nova, glatka i nježna koža, no obnavljanje kože nije jedina dobrobit suhog četkanja.

Prednosti četkanja tijela:

 • potiče cirkulaciju, zagrijava tijelo i puni nas energijom
 • uklanja naslage mrtve kože, zateže ju te spriječava njezino prijevremeno starenje
 • djeluje na celulit
 • čisti limfni sustav
 • jača imunitet
 • stimulira rad hormona i žlijezda
 • poboljšava rad živčanog sustava
 • potiče probavu
 • oblikuje mišiće

 

Masaža toplim sezamovim uljem
Toplo sezamovo ulje koristi se tradicionalno u Ayurvedskim masažama. Ono prodire do svih sedam slojeva tjelesnih tkiva, hrani i zagrijava kožu te čisti organizam od otpadnih tvari i toksina.

Djelovanje ove masaže:

 • uspostavljanje pravilne cirkulacije i aktivnosti nervnog sistema
 • umirenje uma
 • sprečavanje degenerativnih promjena tijela
 • smanjenje boli i opuštanje mišića
 • usporavanje procesa starenja svih stanica tijela
 • otpuštanje i pokretanje toksina nakupljenih u dubljim slojevima tkiva
 • jačanje imunološkog sustava
 • ispravljanje kretanja energija
 • uspostavljanje dubokog sklada duha i tijela

 

 

Refleksna masaža stopala
Refleksologija se smatra holističkom i komplementarnom metodom prevencije bolesti. Prema refleksologiji, određena područja na stopalima su energetskim i refleksnim putevima povezana sa određenim organima i tjelesnim sustavima. Stimuliranje masažom i akupresurom točno određenih područja na stopalima mogu se ukloniti energetske blokade, poboljšati cirkulacija, ukloniti bolovi i regulirati rad u odgovarajućim udaljenim organima i organskim sustavima.

Na stopalima se nalaze refleksne zone svih naših organa.
Kada tretiramo zonu organa na tabanima isto je kao i da smo tretirali sam organ.
Izuzetno je važno odraditi sve organe i tjelesne sustave zato što je sve u međusobnoj povezanosti i djeluje jedno na drugo.
Refleksoterapija je jednako djelotvorna kod akutnih te kod kroničnih tegoba i oboljenja. Pomaže kod fizikalnih poremećaja, pokreće kompletan organizam na samoobranu i vraća ga u stanje optimalnog fukcioniranja.

Tui-na kineska masaža/terapija
U Tui-na kineskoj masaži, koja je dio tradicionalne kineske medicine, koristimo ciljane manualne zahvate na meridijanima i akupresurnim točkama u svrhu uklanjanja blokada u protoku energije i poboljšanja cjelokupnog energetskog statusa organizma.

Primjenjuje se već više od 4 tisuće godina te je, vjerovatno, najstariji oblik liječenja u tradicionalnoj kineskoj medicini. U Kini je dostupna u klinikama širom zemlje i uz akupunkturu i liječenje biljnim pripravcima glavni je oblik liječenja. Još i danas se smatra glavnom ručnom terapijskom metodom, za tretmane mekog tkiva, zglobova i unutrašnjih bolesti.

Cilj Tui-na kineske masaže je uspostaviti pravilan protok životne energije (Qi), a to postižemo specifičnim pokretima koji izazivaju reakcije pojedinih tkiva, organa ili dijelova tijela prijenosom poruke (energije). Npr. pritisak proizveden na stopalu ili nekoj drugoj specifičnoj točci na tijelu izaziva udaljenu reakciju u organu ili organskom sustavu koji je povezan sa tom točkom.

Tui-na nam služi za prevenciju i rehabilitaciju određenih zdravstvenih poremećaja tako što:

 • otklanja blokade energetskih tokova
 • poboljšava cirkulaciju Qi-a i krvi te tako poboljšava opskrbu tkiva i organa hranjivim tvarima
 • pomaže u ozdravljenju mekih tkiva te uklanja manje dislokacije zglobova
 • opušta dugotrajno zgrčene mišiće te popušta tenzije koje oni nameću živcima, što rezultira pravilnom nervnom regulacijom i pravilnim radom unutarnjih organa
 • otklanja otpadne i toksične tvari iz organizma

 

U terapiji se, uz masažu, koristimo i drugim tehnikama kao što su akupresura, moksibustija te terapija ventuzama (cupping terapija).

Terapeut prije samog tretmana vrši pulsnu dijagnostiku u svrhu procjene trenutnog stanja klijentovog organizma. Na taj način postavlja “energetsku dijagnozu” koja se bazira na teoriji 5 elemenata. Svaki od tih elemenata povezan je sa određenim organima, točnije njih 12, a svaki organ ima svoj pripadajući meridijan koji se stimulira na određeni način u svrhu poboljšanja energetskog protoka. Nakon što postavi dijagnozu, terapeut bira što će u terapiji koristiti, obzirom da svaka od tehnika ima svoj jedinstveni učinak. 

Dio zdravstvenih poremećaja na koje možemo pozitivno utjecati tui-na terapijom:

 – lumbago, lumboišijalgija (išijas), bolno rame, bolni lakat, bolni vrat, glavobolje, migrene, neuralgije živaca, sinusitis, alergije, opstipacije, dismenoreje, palpitacije, stres, debljina, celulit, bore…

 

KONTRAINDIKACIJE: Masažu ne izvodimo na osobama koje imaju teška srčana oboljenja, osteoporozu, rak (osobito na koži i limfnom sustavu). Ne preporuča se osobama koje imaju problema s proširenim venama i tromboze. Također ne tretiramo niti osobe koje su pod utjecajem droge i alkohola.

 

* U pripremi je program vježbi za pokretanje energije, balans i opuštanje.

Nebo, Zemlja i ja živimo zajedno, sve što postoji i ja činimo nerazdvojno jedinstvo. – Chuang Tzu

Rezervirajte svoj termin!

Dobrodošli! Za tretmane i savjetovanja potrebna je najava pa me slobodno kontaktirajte putem maila ili telefona. Lijepi pozdrav, Vesna.

095 9111 241