Smootie šumsko voće
Nutricionizam
/
0 Comments
/
Svakodnevna mala promjena koja puno znači

Kako dolaze sve lijepši dani počinjemo razmišljati o količini energije koju imamo, o tome kako izgledamo i o načinima kako da uskladimo sve obveze a opet iskoristimo to vrijeme koje nas mami.

Proljeće nam nekako prirodno sa sobom nosi i pad energije pa se teško nosimo sa novom energijom koja je u zraku. Ne bi to bilo tako da smo se na vrijeme pripremili te očistili jetru i bubrege, organizam bi nam bio puno poletniji :).

Ali nikad nije kasno! Potrebno je uvesti male promjene, dan po dan i nakon nekog vremena one će sa sobom povući i druge, veće.

Jedna od najlakših promjena, a jako bitnih je ta da u svakodnevnu rutinu uvedemo zdrav doručak. Za ovo doba pa sve do jeseni, jedan od zdravih doručaka bio bi SMOOTHIE PUN ANTIOKSIDANSA. 

Nije svejedno od čega se on sastoji, bitno je da uz ugljikohidrate koje većina ljudi preferira, u sebi sadrži i zdrave masti te zdrave proteine. Samo takav smoothie predstavlja uravnoteženi doručak, te nas može dovoljno dugo zasititi. Također u sebi sadrži i vlakna koja su nam u prehrani jako potrebna.

Antioksidansi su tvari u našoj hrani koje mogu spriječiti i/ili usporiti oksidativnu štetu na tijelu. Kada naše stanice koriste kisik, one proizvode slobodne radikale (nusproizvode) koji uzrokuju štetu. Antioksidansi djeluju kao čistači slobodnih radikala, a time sprječavaju i/ili popravljaju štetu koju nanose slobodni radikali. Drugim riječima, usporavaju starenje te nas pomlađuju (iznutra i izvana!).

Donosim vam recept za jedan od finijih primjera :).

 

Sastojci za 2 osobe:

 

 300 ml vode (po mogućnošću alkalizirane)

 200 ml zobenog mlijeka s kalcijem (Oatly)

 2 manje banane

 2 male jabuke

 1 1/2 šalica šumskog voća (zaleđenog)

 2 žlice biljnog proteina (PurYa! od riže)

 2 žlice lanenih sjemenki

 1 šaka oraha

 

 Sve izblendate u jačem blenderu i odmah konzumirate.

Dobar tek! 🙂

 

 

 

Fotografija –  © Vesna Franov Smaila. 

Svi recepti i slike sa ovog bloga su u privatnom vlasništvu te ih je zabranjeno kopirati bez navođenja izvora.